15 Kasım 2007 Perşembe

Bilindik mi, doğru bildiğin mi?

Nerelerden alıp geldin, şimdilerde hint kumaşı misali değerli bu insani özellikleri sen? Kadın-erkek eşitliği mi? O da ne, ne gerek var kuzum? Belli kuralları (!) var bu işin. Kadın susar, alttan alır. Bilmez misin de konuşursun böyle sen?
Kadını ikinci sınıf insan statüsüne sokan anne profilleri ağzından, "annesinden kızına öğütler" diye uzun bir listeyi sağda solda yayınlayan da bu zihniyet, bilmez misin?
Kadın-erkek ayırımı yapmadan, insan tek başına ayakta kalmayı bilmeli diye düşünürüm ben. Kardeşim bu yüzden evde tek kaldığında, aç kalmaz; yemek yiyip üst köşeye çekilmez; sultanlık, saltanat devirleri gibi ayağına hizmet beklemez. Ortaktır yaşam, birinin hizmeti, diğerinin keyfi üzerine kurulmaz. Bu ülke buna ne kadar hazır, ne kadar kabullenir tartışılır tabi.
3 kız arkadaş gittiğiniz ada tatilinde, her oturduğunuz yerde, "öğrenci misiniz?" diye sormaları; değilseniz nerden, neden geldiğinizi öğrenmek istemeleri, o tatil yöresi içinde bile olabiliyorsa, vay gün görmemiş yerlerin haline demek geliyor içimden.
Geçenlerde bir televizyon programında, aldatmayı konuşuyorlardı. Kadınlarda ve erkeklerde aldatma nedenleri ile ilgili bir araştırma yapılmış. Bir adam konuyla ilgili yorum yapıyor. "Erkek aldatırsa geri dönebilir, kadın aldatırsa geri dönemez." sonuçlu, bir paragraf konuşma. Aldatmanın kadını erkeği mi olur gözünüzü seveyim, bu nasıl bir seviyesizliktir diye söyleniyordum kendi kendime. Yerli yersiz 21.yüzyıl ve gelişme nutukları atan bu insanların, bu kadar cehalet içinde olmaları, yeni alınmış bir takım elbise gibi üstlerine geçirdikleri o medeni insan görüntülerini, işlerine geldiği şekilde kullandıkları aşikar, bu soyutlanmış insan suretleri, deli etmeye yetiyor insanı.
Seninde bu konuda çelişkilerin var hala, evet. Belli kalıplarla yetişmiş bu toprakların her genç kızı gibi, aklına yer eden bazı şeyleri değiştiremiyorsun, doğru. Ama bu, kendini ezdirmeyi marifet sayan bir ruhun olduğu durum değil kesinlikle.
"Ben anlamıyorsam kesin önemli birşeydir." deme devirleri gerilerde kalmadı mı? Kötüleri geride bırakıp, iyilerle yola devam edeceğimize, tersini yapıyoruz, ne garip değil mi?

Kasım/2007

4 yorum:

Gülüş dedi ki...

Eline sağlık kanka güzel bir yazı olmuş.Son günlerde bu konu hep gündemimizde.Nedenini söylememe gerek yok:) Şöyle bir ayırım yapmak istemiyorum "kadın-erkek" diye.Ama maalesef ki günümüzde kadın hala 2.sınıf vatandaş muamelesi görüyor.Bazen düşünüyorum bunun suçlusu yine kadınlar.Küçüklükten erkekleri bu şekilde yetiştiriyorlar.Bu bir sebep olamaz denebilir.İnsan zamanla kendini yetiştirmeli ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmeli.Bu durum erkeklerin işine geldiği için aynen devam ediyorlar.
İnsan olarak ne zaman değerlendirilicez çok merak ediyorum.Biz görebilecek miyiz acaba?:) Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum.Çünkü istemeden kötü şeyler yazabilirim.Bu konuda çok hassasız:)

Adsız dedi ki...

Dünya kurulalı beri cevabı bulunamamış, neresinden bakılırsa bakılsın polemik konusu olmuş bir konuyu ele almışsın.dolayısıyla ne desem de ters anlaşılmasam kaygısı taşımıyorum desem yalan olur. hemde kuyruklusundan :)
Erkekler bu konuya pek bulaşmak istemezler."kadın hakkı yoktur, Hakkı erkek ismidir" şeklinde bayat ve berbat esprilerle sulandırırlar konuyu (ben yapmam)
Toplumun değer yargıları denen bi müessese vardır.Ne işe yaradığı ve neye hizmet ettiği meçhul olsa da toplum yaşam tarzını o belirler.Dolayısıyla "anneden kızına" veya "babadan oğula öğütler" tarzı edebi şaheserler toplumun değer yargılarıdır.
Örneğin (bu nasıl bi kelimedir yaa) Futbol maçı izleyen bir kadın erkek dünyasında nasıl bir şaşkınlık yaratıyorsa örgü ören,dantel işleyen bir erkekte kadınlar arasında olmadık dedikodulara maruz kalır. E nerde kaldı kadın erkek eşitliği?
Geçmiş çağlara bakıldığında insanlar besin bulabilmek için avlanmak, savaşmak veya benzeri eylemler yapmak zorundaydı.bütün bunları kaçınılmaz olarak güç sahibi olan erkekler yaptığı için erkeğin daha üstün olması ister istemez toplumda kabul ediliyordu.Günümüzde bütün bunlara gerek kalmadı.Bence tartışılması gereken kadın erkek eşitliği değil, kadın erkek eşitliği kavramının tartışmaya açık olmasıdır.
Uzun lafın kısası, Hiçbir erkek sırf "erkek" olduğu için bir kadından üstün olamaz.Hiçbir kadın da sırf "kadın" olduğu için ikinci sınıf insan muamelesine maruz bırakılamaz.Bunu yapanın "adam"lığından şüphe ederim...
Son söz; gerçektende kadın hakkı yoktur Hakkı erkek ismidir(dayanamadım napim) :))))

Parpali dedi ki...

Şimdi,
erkek dantel yapsın demiyorum ben de zaten.Ortak yaşanan alanda, sürekli birinin keyfi üzerine kurulmuş bir düzeni kabul etmiyorum.Kankamında dediği gibi bunun sorumlusu yine kadınlar, çünkü bu erkekleri onlar yetiştiriyorlar.Herşeyden önce, dedim ya, tek başına ayakta kalabilmeyi öğretmeli büyüttüğümüz çocuklara.Niye?Kimseye muhtaç kalmadan yaşayabilsinler, birilerinin yaptığı işlerden bihaber yetişmesinler, anlayışı öğresinler, dünyanın kendi etraflarında dönmediğini bilsinler diye.
Bu arada espri hakkaten bayat :)

Adsız dedi ki...

aşağı yukarı aynı görüşleri paylaşıyoruz zaten, ne güzel demişsin "ortak yaşanan alan" diye.Ortak yaşanan alanda herkes her işi yapacak diye bi kaidemi var?pekala iş bölümü yapılıp yine eşit koşullarda yaşam idame ettirilebilir.Böylece her iki tarafta eşyanın tabiatına aykırı davranmak zorunda kalmaz.Sürekli birinin keyfine göre bir düzen kurulmasıda aykırı tabiata girer benim kitabımda.